kilo limiti

Bu spora yeni başlayanlar , yeni malzeme almak isteyenler , eğitim almak isteyenler , yamaçparaşütü hakkında bilgi isteyenler bu kategoriyi kullanabilirler.

Moderatör: Moderatör Ekibi

Kullanıcı avatarı
a.arabacı
Ad Soyad: Ahmet Arabacı
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

kilo limiti

Mesaj #1 gönderen a.arabacı » 1 on yıl 9 yıl önce (19.01.2007, 20:27)

arkadaşlar merhaba.kilo limitini hesaplarken pilotun kendi ağırlığının üzerine harnes,kanat,kılık kıyafetin ağırlığınıda ekliyormuyuz.70 kg birisi için uygun olan kilo limiti nedir? saygılar..
En son a.arabacı tarafından 20.01.2007, 11:01 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
AKUHAVK-EMRE
Ad Soyad: Emre Yıldırım
Pilot Menüsü: 

Mesaj #2 gönderen AKUHAVK-EMRE » 1 on yıl 9 yıl önce (19.01.2007, 22:40)

70kg ağırlığa sahip bir pilotun ağırlığına ek olarak ortalama 15kg ağırlık eklenerek uçuş ağırlığı hesaplanıyor.

yani senin uçuş ağırlığın 85kg olacak... kanadının da limitlerinin 85kg a uygun olması lazım.ancak bu kanadın üst limitine yakın olsun.iplerin gerginliği açısından

Kullanıcı avatarı
daglar72
Ad Soyad: Abdullah Acar
Pilot Menüsü: 

Mesaj #3 gönderen daglar72 » 1 on yıl 9 yıl önce (19.01.2007, 23:12)

bence 85 kg üst limit ile alt limit in ortasında olsun derim, daha güvenli olur,üst limtte asimetrik yerse kapanışıde sert olucaktır 8)

Kullanıcı avatarı
a.arabacı
Ad Soyad: Ahmet Arabacı
Pilot Menüsü: 

Mesaj #4 gönderen a.arabacı » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 11:09)

arkadaşlar satın almayı düşündüğüm kanatın kilo limitleri 65-85 kg.benim kilom 70.ağırlıkları eklersek kanatın üst limiti oluyor.kararsız kaldım!!

Kullanıcı avatarı
maho
Ad Soyad: Mahmut Kayahan
Aldığı Beğeni: 3 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #5 gönderen maho » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 12:06)

Selamlar,

Evet emrenin dediği gibi kendi ağırlığının üzerine tüm uçuş malzemelerinin ağırlığınıda ekleyip kanat kilo limitini belirliyorsun. Senin kilon 70 + 15 = 85. Tavsiyem 75-95 limitlerinde bir kanat alman.
En son maho tarafından 27.06.2007, 00:35 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
muraks
Ad Soyad: Murat Aksoy
:
50+ Club
Aldığı Beğeni: 1 / 1
Pilot Menüsü: 

Mesaj #6 gönderen muraks » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 13:30)

Farklı iki marka M kanadın limitleri farklı olabiliyor. Bu yüzden kanadın size'ından çok (s, m, l, xl) limitlerine bakmak gerekiyor. Aslında ben de aynı sorunu yaşadığım için ilk istediğim kanattan farklı bir marka kanat almam gerekti. Çünkü aynı marka S kandın üst limitinde olurken M kanadın alt limitinde kalıyordum.
Bence alt ve üst limitlerin ortalarına yakın bir yerde uçmak gerekiyor. Tabi daha ileri seviyedeki pilotlar üst limite yakın hatta üstünde uçmayı tercih edebiliyorlar ancak başlangıç ya da orta seviye bir pilotsan bence limitleri 75-95 ya da bunlara yakın bir kanat bulman gerekiyor.
Murat

Kullanıcı avatarı
erbilk
Ad Soyad: Erbil Kukiçin
Pilot Menüsü: 

Mesaj #7 gönderen erbilk » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 13:46)

kanadın üst limitine yakın uçman, uçuş perfonmansını arttıracağı gibi stall-deep stal durumlarında daha çok zorlanacağın anlamına gelir.
fakat alt limitte uçman da kapanmalarda ve salınımlarda daha çok etkilenebileceğin anlamına geliebilir.
birde kanadın kumaş durumuda önemli- 2.el bir kanadın yıpranma durumuna göre kanattaki geçirgenlik oranı artacağından taşıma kapasıtesindeki oran da düşecektir.
yani kabataslak kilona 15 kg. ilave edersek bu nasıl oluyor:(harnes(3kg)+yedek(1,5kg)+giyimkuşam(4kg)+kask+ıvırzıvı(1kg)+kanat(5,5-6kg)=15 kg...
yani sıfır bir kanat almayı düşünüyorsan 75-95 ideal ölçü'dür diyebiliriz.

Kullanıcı avatarı
serhat
Ad Soyad: Serhat Kocaerol
Aldığı Beğeni: 5 / 2
Pilot Menüsü: 

Mesaj #8 gönderen serhat » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 16:00)

toplam uçuş ağırlığı: pilotun uçuş kıyafetiyle ve malzemesi sırtında tartıya çıkmasıyla en kolay hesaplanır(paraşüt dahil)...

ortalama toplam malzeme 15 kg dir. fakat dijital aletler ve suyla bu ağırlığın üztüne çıkılabilr.

tavsiye edilen uçuş ağırlığı kanadın üst limitinden +- 5 kg az olanıdır. maximum performans ve ideal kanat doygunluğu (wingload) sağlar.

fakat erbilin dediği gibi eski bi kanat almayı düşünüyorsan hem malzeme hemde dizayndan kaynaklanan taşımadaki azalma rüzgarsız ve dar kalkış inişlerde seni riske atabilir..

Kullanıcı avatarı
ORKO
Ad Soyad: Mehmet Gönüllü
Pilot Menüsü: 

Mesaj #9 gönderen ORKO » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 21:04)

hımm... güzel bir konu... :)

hep derim... minnettarız tecrübeli pilotlara... sağolun varolun...

gönderdiğiniz bilgilere göre bir hesaplama yaptım... kanadın ideal kilo limiti aralığındayım... kanadın biraz hava geçirgenliği varmış, buna göre hesap şöyle oluyor...
63+15 =78 (+1 de olabilir, bazen biriki kilo alabiliyorum) kanat limiti 70-90...

dün bir arkadaşla msn den konuşmuştuk bu konuyu, umarım bu bilgilerle doğru kanadı alır kendisi...

ufak bir ekleme:... benim önceki kanatın alt limitinde uçuyordum, bazen oluyordu frensiz iniyordum... abi karşıdan gelen güzel bir rüzgarla frene gerek kalmıyordu... :oops: güzel gibi görünüyor ama tehlikeli abi...

Kullanıcı avatarı
ttgünay
Ad Soyad: Günay Tutgun
Pilot Menüsü: 

Mesaj #10 gönderen ttgünay » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 21:55)

selam
ölüdenizde tahmin ettiğiniz gibi bir çok pilotla bilgi alışverişi yapma şansınız var.
ben ölüdenizde; konu, kilo timitinden açıldığı zaman iki türlü muhabbet duyuyorum.
kanatın kendi ağırlığı toplam yüklü ağırlığa dahil edilmelidir yada diğer fikri savunanlar yok kanat taşıyıcı olduğu için kanat hariç bütün diğerleri kilo hesaplamasına dahil edilmelidir.....
her ikisinide savunan pilot arkadaşlara bakıldığı zaman tecrübeli pilotlar olduğundan
fikirlerden birisine bu kesinlikle yanlıştır demek zor oluyor...
ama benim fikrimi yada hangi tarafın fikrinde olduğumu sorarsanız:
toplam kilo ağırlığı hesaplanırken sadece kanat hariç diğerleri diye düşünüyorum..
çünkü kanat taşıyıcıdır ve kanatın kendi kilosu dahil edilmemelidir diye düşünüyorum,tabiki dahil edilmelidir; diye düşünenlere de saygı duyuyorum...
iyi uçuşlar
günay tutgun....

Kullanıcı avatarı
PROFLY
Ad Soyad: Mesut Albayrak
:
50+ Club Dealer
Pilot Menüsü: 

merhaba

Mesaj #11 gönderen PROFLY » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 22:35)

yamaç paraşütünde çok fazla tecrübem yok ama bu konu hep aklımı karıştıran bir konudur..

kanadın kilosunun toplam yük hesabında kullanılması bana yanlış geliyor ve Günay Beye katılıyorum. çünkü fizik ve matematikte geçen vektörler konusundaki hesaplamaya göre hesaplama yaparsak uçuş anında kanat taşıyıcıdır ve kaldırma kuvvetine sahiptir yani vektörel yönü yukarıyadır..

Kanada zıt yükler olan pilot, harnes, kask,bot,çanta vb.. ise aşağı yönlü yüklerdir ve fiziğe göre ağırlık hesabında bunlar kullanılabilir..

Ama kanat üreticilerinin katalog bilgileri bu hesabı tutmuyor. Örneğin 80kg çıplak pilot ağırlığı (naked pilot weight) yazan kanatta 85--110 kilo limitleri yazıyorsa kanat hariç 10 kilo yük sayarsa pilota üreticinin alt limitte uçması önerilmiş oluyor ki buda sağlıklı değil..

Kilomu ben 85 sayarak (90 ama eski kiloma geri dönerim umuduyla :) ) kendim için 85-110 kanat aradım. ama bana 100-120 tavsiye eden arkadaşlarda oldu.. Ben üst limitte olmak isteyerek kendim bu tercihi yaptım.

Umarım konu hakkında daha çok fikir gelir ve bu konu daha iyi aydınlanır..

Kullanıcı avatarı
ORKO
Pilot Menüsü: 

Mesaj #12 gönderen ORKO » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 22:40)

ya benim bir sorum var gene sorular bitmez...

aslında biliyordum unuttum.. yamaç paraşütü kitabında okumuştum.. şimdi kitap başka bir arkadaşta, şu an okuma şansım yok...

hazır olun sorumu soruyorum... :D

80- 110 limit aralığı olan bir kanatla, 80-100 olan aynı sınıf bir kanadın ne farkı var... 80-110 mu daha avantajlı yoksa 80-100 mü.. yoksa ne abi...
dilimin ucunda... :shock: anımsamaya çalışıyorum, ama nafile...

verdiğiniz cevapları ancak çarşamba günü okuyabilirim... :cry: umarım çatlamam...

Kullanıcı avatarı
ttgünay
Pilot Menüsü: 

Mesaj #13 gönderen ttgünay » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 22:42)

selam mesut
konuyu bilimsel olarak açıklaman beni çok mutlu etti çok sağol....
mantığa dayalı olarak bu fikri savunmuştum ki şimdi bilimsel olarakta, bu konuda fikir sahibiyim...
neyise şimdilik hoşçakalın
herkese vektörel pardon yani iyi uçuşlar diliyorum..
günay tutgun............. ;)

Kullanıcı avatarı
ORKO
Pilot Menüsü: 

Mesaj #14 gönderen ORKO » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 22:57)

kafa karıştı baba... :cry:

ama şöylede bir durum var... yer çekimi...
günay bey çift yönlü düşünsem bir sakıncası olmaz umarım...

tamam, dediğinizi duyar gibi oldum...
eyvallah...

yer çekimi denen olay kanat dahil bütün uçan cismi aşağıya çekiyor...

ama mesut beyinde dediği şey var birde, tamam mantıklı ama... dediğim şeyde var yani...

aslında basit bir konu ama işin içinden çıkamayaz gibime geliyor...

Kullanıcı avatarı
PROFLY
:
50+ Club Dealer
Pilot Menüsü: 

hımm..

Mesaj #15 gönderen PROFLY » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 23:00)

Kanat üzerinde iki yük var diye incelersek haklısınız.. Biri aşağı doğru yer çekimi yani kanadın ağırlığı ikinci kanadı kaldıran kuvvet..

Ama yinede insanın aklına ağırlık olarak kanadın altındakiler geliyor.. :)

Ama şuda olabilir. Her iki fikirde doğru olup havacılığın başlarında mühendisler kafa yorup acaba bu ağırlığı katsakmı katmasakmı diye düşünüp işi standartlaştırmak adına katalım demiş olabilirler..

Şöyle örnek vereyim. Yarın apco fiesta bir kanat deneyeceğim. katalog bilgisi 85-105 limit ve 78 kg çıplak pilot ağırlığı.. ben şu an 90 kiloyum kanat hariç 10 kg yüküm var kanat ile 17kg. kanat hariç hesaplarsak üst limitin altında uçarım dahil hesaplarsak üst limiti 2 kg geçer azcık hızlanırım :d ama üretici firmanın önerdiği kilo ile benim kilom arası baya fark var.. ve zaten kanat ağırlığını katmazsak katalogdaki pilot ağırlığı 78kg+10 kg yük:88 kg. buda neredeyse üretici firmanın önerdiği kilo limitlerinin altı. Ve çelişkili bir öneri olur.

Bu arada Mehmet Bey yerçekimini ikinci bulanda siz oldunuz. Tebrikler.. :roll:
En son PROFLY tarafından 20.01.2007, 23:13 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
ORKO
Pilot Menüsü: 

Mesaj #16 gönderen ORKO » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 23:12)

birde bence, bakın bence diyorum...
yaklaşık 25 metrekareye dağıtılmış 6 kiloluk bir kumaş var... bence kanat ağırlığa eklenmez gibime geliyor... zaten zar gibi bir kumaş...
ama diğer yandan zar gibide olsa belli bir ağırlığı var ve ben şu an bir çıkmazın içine girmek üzereyim... (bu arada konuya daldık otobüste kaçtı... neyse...)

iyi cevaplar...

Kullanıcı avatarı
PROFLY
:
50+ Club Dealer
Pilot Menüsü: 

Mesaj #17 gönderen PROFLY » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 23:19)

Tam ben senin fikrini mantıklı bulacakken bakıyorum bende senin aklını karıştırmış acaba doğrumu söylüyor dedirtmişim. :)

her ne kadar herkesin fikri kendine doğru gelsede üreticilerin katalog bilgilerine göre yaptığım hesaplamalar bana onların kanat ağırlığını kattıkları izlenimi veriyor. Bir önceki yazımda apco fiesta yı incelersen çıplak ağırlığa (78 kg) 10 değil 17 kg eklersen 95 buluyorsun ve buda 85-105 in ortası yani 95 ediyor..

Kullanıcı avatarı
ttgünay
Pilot Menüsü: 

Mesaj #18 gönderen ttgünay » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 23:25)

selam orko
bence mesut en güzel bilimsel açıklamayı yapmış...
ben de fikir olarak kanat taşıyıcı olduğundan dahil edilmemeli diye düşünüyordum.
ama mesutun vektörlel açıklaması konuyu tamamen aydınlatmış..
ama illada dahil ederim diyenlerde olabilir..... ki etsinler bu onların bileceği şey...
ben dahil etselerde ,etmeselerde
kanatımın limitleri 135-225 kg... ve dolayisiyle alt takımlar ve kendim 110 kg geliyorum 15 kg ve üzeri yolcu benim limitimi rahat dolduruyor......
iyi uçuşlar......... 8)
günay ........... 8)

Kullanıcı avatarı
ORKO
Pilot Menüsü: 

Mesaj #19 gönderen ORKO » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 23:30)

valla siz tecrübeli pilotsunuz... dediğiniz kanatla bir uçun ve üst limitte hissimi veriyor yoksa normal limit aralığı hissimi veriyor, :?: bize uçtuktan sonra yazarsanız bizde birazcık aydınlanırız gibime geliyor...

yani diyorsunuzki kanat üreticisinin insiyatifinemi kaldık... has müslümansa doğru söylüyordur... yok, din iman yoksa sallamıştır kesin...
kanat ağırlığı dahil olsunmu olmasınmı tombalası çekerler artık... i.......ler..

herkeze iyi cevaplar, yazılarınızı çarşamba günü okurum...

not: günay bey ben tam cevap yazarken sizin yazı arada kaldı özür... :oops:
ama benim % 51 fikrim sizin düşüncenizden yana... ;)

Kullanıcı avatarı
ttgünay
Pilot Menüsü: 

Mesaj #20 gönderen ttgünay » 1 on yıl 9 yıl önce (20.01.2007, 23:36)

selam
sen otobüsü kaçırdın galiba.... :lol:
neyise iyi gidiyor.....
mantıklı olarak düşünürsek ve mesutun açıklamasıda göz önünde bulundurulursa
kanat-ın kg-si dahil edil-memeli......
alt limitte ve üst limitte uçmanın verdiği his çok çok farrklıdır...
hatta kalkış iniş olarakta farklılıklar gösterir...
havanın durumuna göre havada kanat,(alt yada üst limitle uçulması) farklı tepkiler verir.....
neyise şimdilikkk bye............... 8)