Yeni Kanadım SOL Synergy 3 ile Yeni Sezona Merhaba!
Uzun zamandır kanadımı yenilemeyi, performans sınıfı bir kanat almayı düşünüyordum. İnternetten uzunca bir süre kanatların DHV değerleri, teknik özellikleri ve kaliteleri hakkında bilgi edindim. Performans ve güvenlik değerlerinin kendime uygun olabileceğini düşündüğüm SOL Synergy3 kanadı almaya karar verdim. Sol Paragliders Temsilcisi Bilal Kaya ile temasa geçerek siparişimi verdim ve kısa bir süre sonra da kanadımın gümrüğe girdiği müjdesini Bilal Bey'den aldım. Kısa bir süre sonra Bilal Bey Akşehir'e gelerek kanadımı bana teslim etti aynı zamanda kanat hakkında teknik bilgiler ve kanadın uçuş karakteri hakkında bazı bilgiler aktardı fakat hava şartlarının uygun olmamasından dolayı faaliyet günümüzü yer çalışması ve sohbet ile geçirdik.
Yeni kanadım geldikten sonra uzunca bir süre hava muhalefeti nedeniyle bol bol yer çalışması yapma fırsatım oldu. Kanadın yer çalışması esnasında çok düşük rüzgarlarda tepeme gelip, belli bir iç basınçla tepemde durması beni oldukça şaşırttı ve sabırsızlıkla yeni kanadımla ilk uçuş günümü beklemeye koyuldum. Yeni kanadımın üretiminde Sol Paragliders firmasının Tracer yarışma kanadı teknolojisinin kullanıldığını öğrendim.Synergy3 kanadın aerodinamiğinde alışılmış kanatların dışında hücre ağızlarında daralıp genişleme var ve hücre duvarlarındaki hava deliklerinin dağılımı kanat içindeki havanın daha rahat dolaşmasını sağladığını ve zayıf rüzgarlarda bile kanat iç basıncını fazlasıyla dengelediğini öğrendim. Kanadı almaya karar verdiğimde yapmış olduğum görüşmelerde Bilal Bey bu konuya değinmişti fakat duymak ve görmek arasında inanılmaz fark var!
Uçmayı dört gözle beklememe rağmen havaların bir türlü fırsat vermemesi kanatla yerde daha da haşır neşir olmamı sağladı. Her geçen gün sabırsızlanıyordum ve nihayet uçuş için hava şartlarının hafta sonu uygun olacağını meteoroloji sitesinden takip ederek uçuş gününü beklemeye koyulduk. Uçuş günü geldi çattı tepemize çıkarak ilk uçuşumu yapmak için hazırlığa koyuldum. Uçuş planlamamda yeni kanadımı her ne kadar bol bol yer çalışması yaparak tanımaya çalışsamda ilk uçuşumu düz uçuş ve küçük dönüşler yaparak, paraşütümün havada vereceği tepkileri deneyerek gerçekleştirdim. Kanadın yüksek orandaki süzülüşü oldukça hoşuma gitti ama kanadımın termik dönüşüyle ilgili vereceği tepkiyi çok merak ederek bir uçuşla uçuş günümüzü tamamladım. 19 Nisan'da havanın bize uygun olduğunu düşünerek ekip olarak uçuş planlaması yaptık ve tepeye cıktık. Uçuş için oldukça uygun bir hava vardı ve hemen uçuş hazırlığına başladık. Diğer pilot arkadaşlar ve öğrencilerim kalktıktan sonra take-off'ta en son ben kaldım. Kalkış yaptığımda saat 16.00'ya yaklaşmıştı ve termikler zayıflamıştı. Kanadımın termik de vereceği tepkileri çok merak ediyordum. Ancak 150 metre irtifam kalmıştı ve tam termik uçuşu yapamayacağımı düşünürken variometremden bip seslerini duymaya başladım tam inişi planladığım sırada karşılaştığım tek termikte o saatte 5 vario ile yükseldim, dönerek yükselmeye başladım ve kısa bir sürede 470 metre irtifaya çıktım. Kanadımda gördüğüm ve beni çok memnun eden bir durumla karşılaştım. Daha önceleri uçarken beni çok rahatsız eden dönüşler esnasında drift olmamdı ama şimdi ise yeni kanadımla istediğim kadar dar, geniş dönüşler yapabiliyorum ve kanadım termik içine girişi çok güzel dolayısı ile eskisi kadar drift olmadım. Bunun nedeni ise kanadımın trim hızının oldukça yüksek olması. Artık çok rahat termik içine girip termik merkezinde kalabiliyorum. Dönüşler esnasında sanki kanadımın bir kulağını termiğin içindeki bir noktaya sabitlemiş ve o nokta etrafında kanadımla bütünleşerek dönüyorum gibi. Bu durumları kanadı aldığım Bilal Bey'le paylaştığımda Synergy3'le Türkiye'de uçan ilk Yamaçparaşütü pilotunun şahsım olduğunu öğrendim. Bu durum beni oldukça onurlandırdı.
Seviyesi uygun olan arkadaşlara bu kanadı mutlaka denemelerini tavsiye ederim. Çünkü Synergy 3 hem güvenlik, hemde performansı bir arada yaşamak isteyen deneyimli pilotlar için çok uygun bir kanat. Türkiye'yi bu kanatla tanıştıran Bilal Bey'e teşekkür ederim. Meğer kanatla ilgili bilgileri verirken bana anlatmadığınız çok konu varmış.
Yeni uçuş sezonumuzda her zaman olduğu gibi tüm camia'ya kazasız-kırımsız uçuşlar diliyorum.
Fahri ÇAVDAR
Yamaçparaşüt Öğretmen Pilot
Akşehir Sportif Havacılık Kulübü Baş.
SOL Synergy 3 ile Yeni Sezona Merhaba!
Moderatör: Moderatör Ekibi
- Fahri Çavdar
- Ad Soyad: Fahri Çavdar
- Aldığı Beğeni: 0 / 1
- Pilot Menüsü:
re
Slmlar hocam kanadınız hayırlı olsun..19 Nisan'daki uçuşunuzdaki yaptığınız palya'ya hayran kaldım.15-20 saniye süren son süzülüşünüz süperdi gerçekten..termik dönüşünüzde bir o kadar iyiydi..Yeni kanadınızla bu yaz sizden iyi bir XC uçuşu bekliyoruz...
Görüşmek dileğiyle..
Görüşmek dileğiyle..
- Bilalk
- Ad Soyad: Bilal Kaya
- :
- Aldığı Beğeni: 0 / 0
- Pilot Menüsü:
Merhaba Fahri Bey
Yeni kanadınızla Synergy 3 ile bol termikli bir yıl dilerim. Bazen anlatılarak öğrenilenden uçarak öğrenmek, görmek insana çok daha fazla zevk verir. Yeni kanadınızla daha çok zevkli ve emniyetli uçuşlar yapacagınıza inanıyorum. Türkiyede ilk sizde yeni kanadımız 1 adet de kıbrısta mevcut ama 3 adet Synergy 3 kanadımız daha geliyor yolda kanatlarımız.
Yeni sezonda camiaya kazasız bol termikli uçuşlar dilerim.
selamlar
Bilal KAYA
Yeni kanadınızla Synergy 3 ile bol termikli bir yıl dilerim. Bazen anlatılarak öğrenilenden uçarak öğrenmek, görmek insana çok daha fazla zevk verir. Yeni kanadınızla daha çok zevkli ve emniyetli uçuşlar yapacagınıza inanıyorum. Türkiyede ilk sizde yeni kanadımız 1 adet de kıbrısta mevcut ama 3 adet Synergy 3 kanadımız daha geliyor yolda kanatlarımız.
Yeni sezonda camiaya kazasız bol termikli uçuşlar dilerim.
selamlar
Bilal KAYA
- zorhedef
- Ad Soyad: Mustafa Atsız
- Aldığı Beğeni: 1 / 4
- Pilot Menüsü:
slm lar tüm yamaç paraşütü camiasına ayrıca burdan fahri hocama yeni sol sinerji 3paraşütü ile kazasız bol termikli uçuşlar dlierim ee nasip diyelimki bir gün bizlerde teknolojinin son harikası olan kanatlarla uçmamız tek dileğimdir tabiki bu işi önce hakedenler bu işe gönül verenler tatsınki biz daha da imrenelim ve takib edeceğimiz yolda neye güvenip neye güvenmeyeceğimize karar verelim sayın akşehir yp öğretmeni fahri ÇAVDAR a bol uçuşlar dilerim daha nice yeni nesil kanatlarla uçmasını canı gönülden isterim saygılar mustafa atsız 
- Fahri Çavdar
- Ad Soyad: Fahri Çavdar
- Aldığı Beğeni: 0 / 1
- Pilot Menüsü: