Uçtuğunuz Kanadın DHV Sınıfını Biliyor musunuz?

Yamaç paraşütü malzemelerinin tartışıldığı alan: yamaç paraşütleri, harnessler, cihazlar, vs

Moderatör: Moderatör Ekibi

Anket 12.11.2007, 16:50 tarihinde bitecek

DHV 1
6
17%
DHV 1-2 (Başlangıç)
10
28%
DHV 1-2 (İleri)
12
33%
DHV 2
3
8%
DHV 2-3
1
3%
DHV 3
4
11%

Toplam oy: 36

Kullanıcı avatarı
baytur
Ad Soyad: Bayram Turgut
:
50+ Club
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #1 gönderen baytur » 1 on yıl 8 yıl önce (11.11.2007, 16:50)

Yamaşüt dergisi yazdı:DHV 1 = Çaba ve dikkat gerektirmeyen, kolay idare edilebilen ve hatayı affeden, cezalandırmayan kanatlar
DHV 1-2 = Çaba dikkat gerektirmeyen kanatlar
DHV 2 = Çaba ve dikkat gerektiren, aksaklıklara dinamik reaksiyon isteyen ve düzenli olarak uçuş yapan pilotlara uygun kanatlar
DHV 2-3 = Çok çaba ve dikkat gerektiren, aksaklıklara anında reaksiyon isteyen, çok az hata payı olan ve sıkça uçan tecrübeli pilotlar için kanatlar
DHV 3 = Çok çaba ve dikkat gerektiren, aksaklıklara anında reaksiyon isteyen, hata payı olmayan ve son derece sık uçan tecrübeli pilotlar için kanatlar

DHV’nin Eğitim ve Güvenlik Müdürü Karl Slezak'a göre, gerçekleşen kazaların analizi yapıldığında, asimetrik kapanma sonrası veya spiral dalış (budak atma,viril) esnasındaki kanadın dinamik tepkileri gerek testlerde, gerekse eğitimlerde daha da önem kazandı.

Özellikle alçak irtifada yaşanan bir asimetrik kapanma sonrası yaşanan ani dalış pilotlar tarafından sık sık yanlış reaksiyonlar ile düzeltilmeye çalışılmakta ve kazalara yol açmaktadır.

Başlangıç aşamasındaki ve sık uçmayan pilotlar genelde doğru reaksiyon gösterip, hızla tepki veren kanatlarının üstesinden gelebilecek tecrübede değillerdir. Bu sebeple, asimetrik bir kapanma sonrasi, kanadin öne ve yana salınımının sınırlandırılması DHV 1 ve 1-2 sınıfları için özellikle önem kazanmıştır. Aynı sebepten dolayı, spiral dalış esnasında ve spiral'den çıkışta kanadın tepkileri değerlendirilmektedir.

DHV konusunda detayda kalan ayrıntı; testlerde örneğin kanadın doğrudan asitmetrik kapanma yatkınlığı veya asimetrik kapanma yapıp-yapmayacağı ölçülmüyor, ölçülen asimetrik kapanma olduğunda kanada müdahele edilmeden bu durumdan normal konuma ne kadar sürede döndüğüdür. Normale dönüş süresi ne kadar kısa olursa daha alt sınıfta yer alıyor. Buda bir anlamda DHV 1 kanatların daha güvenli olduğu anlamına geliyor.

Kağan Akçalar yazdı:Yeni nesil DHV 1 veya DHV 1-2 kanatlarla hem başlangıç eğitimi alıp, hem termik uçuşu yapmak, hem de mesafe rekorları kırmak mümkün.

Başlangıç eğitiminden sonra bir miktar daha uçup, SIV yapıp 50 saat termik döndükten sonra genellikle DHV 2'ye geçecek tecrübeye ulaşmıs olursunuz. Bu geçişi aceleye getirip yeni DHV 2 kanadinizla %60 performansla uçacagınıza DHV 1-2 kanadınızla %80 performansla uçmaya devam ederek çok daha iyi neticeler alabilirsiniz, kendinizi daha mutlu hissedersiniz.

DHV yükseldikçe kanadın sürüş keyfi de artıyor denebilir. DHV 1-2 veya DHV 1'ler biraz daha kamyonet/kamyon hissi verdiği için tecrübeli pilotlar tarafından pek tercih edilmeyebiliyor. Diğer yandan, her seviyeden kanatla binlerce saat uçuşu olup da şu anda DHV 1-2 ile mutlu mutlu uçan pilotlar da mevcut. (bkz: Jerome Daoust, TipsForParagliderPilots'un yazarı). Emniyet açısından bakıldığında, DHV’si yüksek kanatlar ehil ellerde avantaj sağlarken ne yaptığından emin olmayan birinin elinde facialar yaratabiliyor.

Kaba bir ölçüt olacak ama, mesela DHV 2'ye geçip geçmeme konusunda kararsızsanız, DHV 1-2 kanadıma hakimim, artık DHV 2nin zamanı geldi diyorsanız, deniz üzerinde full speedli asimetrik veya frontal denemenizi tavsiye ederim. Bunlar sizi strese sokmuyorsa sorun yok denebilir :o)

Ayrıca okumaktan sıkılmadıysanız aşağıdaki linkte yer alan Hilmi İNCE’nin yazdığı “Terfi Etmeye Hazırmıyım ? ” başlıklı değerli makaleyi de okuyun.
http://www.yamacparasutu.net/makale/det ... 2&iType=21

Ankete oy kullandıktan sonra kanadınızın DHV sınıfını belirtip, aşağıdaki sorulara cevaplarınızı diğer arkadaşlarla paylaşma mutluluğunu yaşamak istermisiniz?

1-Uçtuğunuz kanadı aldığınızda eğitimiz ve tecrübeniz neydi?
2-Sıfır mı yoksa ikinci elden mi aldınız.
3-Bu kanatla ilk uçuşlarınız eğlenceli mi yoksa stresli miydi, ne gibi sorunlar yaşadınız.
4-Aldığınızdan bu yana ne kadar süre geçti, hangi sıklıkla uçuyorsunuz ve bu kanatla kaç saat uçtunuz?
5-Değiştirmeyi düşünüyormusunuz? Düşünüyorsanız bunun sebebi yenilemek mi, veya bir üst sınıfa terfi etmek mi vs.

Saygılar ve İyi uçuşlar.

Not: Bu yazıda var olabicek yanlış bilgilerin hızla düzeltilmesinde katkı sağlayacaklara sorumlu davranışlarından dolayı teşekkürler.

Kullanıcı avatarı
KARAGÖZ
Ad Soyad: Deniz Karagöz
:
200+ Club
Aldığı Beğeni: 16 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #2 gönderen KARAGÖZ » 1 on yıl 8 yıl önce (11.11.2007, 19:09)

fire bird matrix ile uçuyorum. bu kanada geçtiğimde yaklaşık 13 uçuş ve 2 saate yakın uçuş tecrübem vardı. bundan önce advance alpha ve edel quantum kullanmıştım. fıre bırd matrix ileri sınıf dhv 1-2 kanat. ilk kez bu kanadı kullanınca baya tedirgin olmuştum. çünkü hem hızlı hem de çabuk kumanda alıyordu. kanadı benden önce kullanan arkadaş da acro yapabilmek için frenleri baya kısaltmıştı. bu yüzden her yaptığım kumandaya hemen cevap veriyordu. kanadı aldıktan sonra yaklaşık 65 uçuş (23 saat) gerçekleştirdim. genel değerlendirmeme gelince kanat yeterince tatmin edici özelliklere sahip. bu kanatla alanya'da 380 metrelik tepeden havalanıp 1700 metreye çıktım. yine aynı uçuşta kısıtlı bir arazide 4 saate yakın havada kaldım. bütün sıv'leri bu kanatla yaptım ve hiç stres yaşamadım. aynı zamanda yaklaşık elektrik tellerinin 30 metre üzerinde kanadı spin'e sokmama rağmen geri kumandama hemen tepki verdi ve düz uçuşa geçebildim. ayrıca çok sert rüzgarlarda bile kanat çok tok bir görüntü çizdi. yani bir kaç kez yaşadığım asimetrik kapanmalar dışında (ki bunlar hemen ilk pompamda açıldı) herhangi bir terslik yaşamadım. yani klasik bir haftasonu uçucusu olarak benim aradığım tüm özelliklere sahip bir kanat. ancak kanat 2000 model ve bir kaç sene sonra güvenli uçuş miyadını dolduracak gibi gözüküyor. bu nedenle belli bir süre sonra başka bir kanada geçmek istiyorum.

ancak böyle beni tatmin eden bir kanattan sonra hangi kanadı tercih edeceğim kesinlikle bende büyük bir stres yaratıyor. ya bundan sonraki kanat şimdiki kanadın yerini tutmazsa diye uzun zamandan beri araştırma yapıyorum. ancak henüz hangi kanadı alacağıma tam olarak karar veremdim. örneğin daha önce skyvalk düşünüyordum. ancak benim askerde olduğum sürece kanadımı kullanan arkadaşım ben gelince skywalk ile uçtu ve bana dediği skywalk ile kendimi pek güvende hissetmiyorum. yelken uçuşlarında rüzgara hafif yan dönünce kanat hemen asimetrik kapanıyor. matrixte böyle bir şey olmuydu. kanat çok toktu. ha skywalk kapandıktan sonra hemen açılıyor ama ben hem matrix gibi performanslı hem de her durumda az kapanan bir kanat istiyorum.. ve henüz bu kanadın hangi marka ve hangi model olduğunu bulamadım...

Kullanıcı avatarı
SkyCloud
Ad Soyad: Akin Gokbulut
:
Moderatör Yarışma Pilotu 150+ Club
Aldığı Beğeni: 20 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #3 gönderen SkyCloud » 1 on yıl 8 yıl önce (12.11.2007, 12:59)

Kanat alimi, kanat degistirme veya terfi etme durumlarina iliskin istisnai durumlar haric goruslerimi genelde soyle ozetleyebilirim.

A/Egitimini yeni tamamlamis veya ogrenci pilot :
Konuya hakim olmadigi icin egitimini aldigi kurum ve kisinin onerdigi/onayladigi kanadi almak durumundadir. Genellikle egitim alinan kurum veya kisinin temsilcisi oldugu/sattigi/begendigi kanat alinir. Dogrusu da budur ve zaten baska secenegi pek yoktur. DHV1, Afnor Standard, EN A sinifi kanat en uygunudur. Veya istisnai durum olarak aldigi egitimin/ucuslarinin suresi ve ulastigi seviyeye gore Low End DHV1-2 kanat ta olabilir. Hala egitmen gozetiminde ucmasi gerekir. Kullandigi kanadin en guvenli kanat/marka olduguna cani gonulden inanmaktadir ve basina gelen extreme durumlarda bu marka kanadin kendini kurtardigini dusunmektedir. Kanat markasiyla arasinda gonul bagi olusmaya baslar.

B/50 saat civari ucusu olan duzensiz haftasonu pilotu :
Yine onemli miktarda egitmene bagimlidir. Kendi basina kanat alimi veya degisimine saglikli karar veremeyebilir. Daha performansli DHV1-2 veya Afnor Standart (belki performans) veya EN B tipi kanatla ucabilir. Ilk goz agrisi olan marka ile arasinda buyuk bir gonul bagi olusmustur ve yine bir ust seviye ayni marka kanadi alir. Kafasinda bir miktar soru isaretleri olsa da baska markalarin daha az emniyetli olduguna veya daha cok kapandigina butun benligiyle inanmaktadir.

C/50-150 saat ucusu olan duzenli haftasonu pilotu :
Artik kendi kararlarini vermesi gerektiginin farkindadir, olayin markada degil kendi pilotaj seviyesinde oldugunu dusunur (ama bunu daha tam olarak benliginde hissetmez veya tek basina bu sorumlulugu almaktan kacinir). Eger mesafe ucmak ve az cok yarismalara da katilmak isterse Ust Duzey DHV1-2 veya DHV2 kanat alir veya aktif ucus refleksleri oturmus pilotlar bazen Standart DHV2-3 kanat almaktadir. Hala kafasinda cok az soru isaretleri olsa da baska markalarin daha az emniyetli olduguna veya daha cok kapandigina inanmak istemektedir. Kapanmalar veya extrem durumlarda basina gelenlerden hala etkilenmektedir ve kullandigi markanin kendisini kurtardigini dusunmektedir.

D/100 saatten fazla ucusu olan ve aktif ucus hisleri refleks olarak oturmus pilotlar :
Yine az cok marka bagimliligi maliyet unusuruna bagli olarak devam etmekle beraber, ucusun ve ucus esnasindaki kapanma vb seylerin markayla ilgisi olmadigini idrak etmistir ve olayin tamamiyle pilotaj oldugunu anlamistir. Pek olmasa da basina gelecek kapanmalar, extrem durumlar ucusunu, ucus psikolojisini veya ucusa/kanada bakis acisini degistirmez. Belirledigi hedefe (haftasonu, eglence, XC, yarisma) veya kriterlere (performans, guvenlik, handling, hiz, maliyet) paralel olarak DHV1-2 ve yarisma seviyesi arasi uygun herhangi bir kanatla/markayla sorunsuz ucabilir. Artik hangi marka, nasil, nerde ve ne sekilde ucacagina dair konularla vakit kaybetmez, zamaninin cogunu yapacagi ucuslarin planlamasina harcar ve gider ucar, surekli okur, arastirir, teori ve pratikte surekli kendini gelistirmeye calisir.

“Yamaç Paraşütü Malzemeleri, Yorumlar, Öneri ve Ürün İncelemeleri” sayfasına dön