benim yelkenkanadın trapezi çarpıldı.acaba istanbulda sertleştirilmiş alüminyum boru bulabilir miyim?
iki adet 160cm.boyunda,çapı 25mm.et kalınlığı 2mm.
perşembe pazarında buldum ama sertleştirilmemiş.biraz zorlanınca
eğriliyor.bu durumda çok hassas kullanmam gerekiyor.halbuki orjinalleri daha sertti.
ülkemizde sertleştirilmiş aluminyum boru üretiliyor mu?
Moderatör: Moderatör Ekibi
- ahmetkömürcüoglu
- Ad Soyad: Ahmet Kömürcüoglu
- Aldığı Beğeni: 1 / 0
- Pilot Menüsü:
- mahomedia
- Ad Soyad: M. Emin Öner
- Aldığı Beğeni: 2 / 0
- Pilot Menüsü:
Merhaba.
Yelkenkanatlarda trapezde kullanılan borular bildiğimiz alüminyumdan veya sertleştirilmiş alüminyumdan biraz daha farklı bir malzemedir. Bu borular belli bir seviyeye kadar elastik (yani esneyip yay gibi geri düzelen) ve belli bir sınırdan sonra da plastik (yani sizde olduğu gibi yamulup geri düzelmeyen) şekilde davranır. Bunun sonucu olarak herhangi bir darbe anında bu boruların esner daha sonra da yamulur hatta daha da ileri gidersek kırılır ve çarpma sonucu oluşan şokun azaltılıp pilotun korunması sağlanmış olur. Yani bildiğiniz sertleştirilmiş alüminyum veya daha sağlam olsun diye
demir boru filan takmaya kalkarsanız muhtemel bir çarpma durumunda kanadın trapezinin kırılması/yamulması yerine siz darbe alırsınız. Bu darbe tesadüfen size ciddi zarar vermeyebilir ancak oluşan darbe sonucu kanadınızın iskeletinde herhangi bir yerde göremeyeceğiniz bir çatlak oluşabilir. Daha sonra biraz yüksekte süzülürken bu farkedemeyeceğiniz hasar başınıca dert açabilir
Bu yüzden mümkünse kanadınızın üreticisinden orjinal trapez almanız en sağlıklısı. Piyasadan alacağınız boruda da olası özürler bulunabilir bu yüzden bu konuda hassas davranmak lazım diye düşünüyorum ben.
Kazasız uçuşlar dilerim...
Yelkenkanatlarda trapezde kullanılan borular bildiğimiz alüminyumdan veya sertleştirilmiş alüminyumdan biraz daha farklı bir malzemedir. Bu borular belli bir seviyeye kadar elastik (yani esneyip yay gibi geri düzelen) ve belli bir sınırdan sonra da plastik (yani sizde olduğu gibi yamulup geri düzelmeyen) şekilde davranır. Bunun sonucu olarak herhangi bir darbe anında bu boruların esner daha sonra da yamulur hatta daha da ileri gidersek kırılır ve çarpma sonucu oluşan şokun azaltılıp pilotun korunması sağlanmış olur. Yani bildiğiniz sertleştirilmiş alüminyum veya daha sağlam olsun diye
Bu yüzden mümkünse kanadınızın üreticisinden orjinal trapez almanız en sağlıklısı. Piyasadan alacağınız boruda da olası özürler bulunabilir bu yüzden bu konuda hassas davranmak lazım diye düşünüyorum ben.
Kazasız uçuşlar dilerim...
- ahmetkömürcüoglu
- Pilot Menüsü:
emin bey,
haklısınız.trapezin esnek olması lazım.normal alüminyum esnek değil,hemen yamuluyor.bununla başa çıkılmaz.demir veya pirinç boru da çok sert,dediğiniz gibi ya pilota yada ana iskelete zarar verebilir.bu gün yine perşembe pazarına indim.şans eseri pvc çubuklar gördüm.trapezin iç çapına uygun.esnemesi orijinal boruya yakın ve de kırılması zor.ortadan mevcut boruları kırıldığı yerden kestim,en ortadaki deforme olan 20cm.lik kısmı çıkarıp.mevcut trapezin içine pvc çubukları sürdüm.boyları 160cm.'e ayarlayıp vidaladım.esnemesi orjinali gibi oldu.bakalım denemede nasıl olacak?
haklısınız.trapezin esnek olması lazım.normal alüminyum esnek değil,hemen yamuluyor.bununla başa çıkılmaz.demir veya pirinç boru da çok sert,dediğiniz gibi ya pilota yada ana iskelete zarar verebilir.bu gün yine perşembe pazarına indim.şans eseri pvc çubuklar gördüm.trapezin iç çapına uygun.esnemesi orijinal boruya yakın ve de kırılması zor.ortadan mevcut boruları kırıldığı yerden kestim,en ortadaki deforme olan 20cm.lik kısmı çıkarıp.mevcut trapezin içine pvc çubukları sürdüm.boyları 160cm.'e ayarlayıp vidaladım.esnemesi orjinali gibi oldu.bakalım denemede nasıl olacak?
- ahmetkömürcüoglu
- Pilot Menüsü:
demek bu kadar ucuz?yurt dışından hiç yedek parça getirtmemiştim.deltanın markası silinmiş,okunmuyor.sadece (D-N........) harflerini okuyabildim,gerisi okunmuyor.yalnız almanya'dan satın alındığını söylediler.
şayet yurt dışından(almanya'dan) yedek malzeme ısmarlama usulünü kısaca anlatırsanız,ben de o yolu deneyeyim.ama önce markasını ve firmasını öğrenmek lazım.
saygılar...
şayet yurt dışından(almanya'dan) yedek malzeme ısmarlama usulünü kısaca anlatırsanız,ben de o yolu deneyeyim.ama önce markasını ve firmasını öğrenmek lazım.
saygılar...
dural aluminyum
aradıgınız vasıflarda ki borunun adına dural aluminyum denir ve havacılıkta percinler disinda tum aksam bu aluminyumdan uretillir. turkiyede bu aluminyumu boru seklinde ureten benim bildigim bir yer yok .normal aluminyumun icine pvc gommek bir cozum ola bilir ama kesin ve guvenilir bir yol digildir. elinizdeki kanadı senliklere gelen yelkenci abilerimize gostererek
markasını ogrenebilir ve ilgili malzemeyi siparis etmenizde yardımıc ola bilirler sanırım.
markasını ogrenebilir ve ilgili malzemeyi siparis etmenizde yardımıc ola bilirler sanırım.