hazır hava bozuk. ucuslar iptal ve yagması beklenen kar -- ı beklerken sıkıntıdan hep ucus alanlarında görünce aklıma takılan bir soruyu paylasayım.
özellikle kalkıs için cok ideal olmayan sartlarda kanadını bizden önce sermiş ve bir türlü kalkıs yapmayan (Kendisi için uygun rüzgarı bekleyen ya da cesaretini toplayan ) pilotlara yardım ya da uyarı amaclı müdahalelerde bulunmak etik olur mu?
Özellikle kalkıs pistinin kapasitesinin üstünde ucucu oldugu zaman kanadını önceden sererek sonrasında yukarıdaki nedenlerle kalkıs yapmayıp bu arada diğer pilotların da kalkısını engelleyen pilotları asiste etmek ne kadar dogrudur. muhtemelen henüz kalkıs tekniğini tam olarak pekiştirmemiş ve bu nedenle o an kalkıs yapamayan pilotu destekle motive ve asiste etmek kalkıs saglandıgında pistin diğer ucuculara kalmasını saglayarak trafiği rahatlatacaktır ancak refleksleri yetersiz pilotu da havalandırmak hem o hem de diğer havadaki pilotlar acısısndan risk yaratacaktır.
Böyle bir durumda karsı karsıya kalınca nasıl davranmak en dogru tavır olur. Kanat elimizde gül vaziyetde, kusanmış halde, " her pilot kendi kendisinin sorumluluğunu alır" diyerek önümüzdeki pilotun kendi basına kalkmasını, kalkamayıp debelenmesini, kanadı dagıtıp tekrar tekrar sermesini tekrar aynı kısır döngüye tekrar baslamasını mı beklemeliyiz yada ne kadar süre beklemeliyiz, yoksa hemen kusamdan sıyrılıp kısa bir brifingden sonra askılarından tutup kanadı cekmesini, tepesinde tutmasını ve sonra kosmasını saglayıp hatta sert havada biraz harnesinden de destekleyerek kalkmasını mı saglamalıyız yada en zor ve neredeyse imkansız olanı secip o pilotun ucmasını engellemek için telkinde mi bulunmalıyız. ya da ölüdenizde cok sık karsılasıldıgı gibi o pilotun pisti kuallanmasını cebren engellemelimiyiz?(Bence bu sekilde engellememeliyiz)
gerci yukarıdaki durumla karsılasan deneyimli pilotların neredeyse büyük cogunlugu bir 4. secenegi kullanarak hemen bekleyen pilotun önüne kendi kanadını serip onun önünden kalkmaktadırlar ama benim asıl merak ettiğim böyle bir durumda bekleyerek kalkıs pistini tıkayan pilota nasıl davranılması gerektiğidir.
takeoff adabı ve pilotun sorumluluğu.
Moderatör: Moderatör Ekibi
- Human capital
- Ad Soyad: İbrahim Coban
- Aldığı Beğeni: 89 / 0
- Pilot Menüsü:
kalkis alani sorunlari
Merhaba Adnan,
Boyle pilotlar arasi iliskilerin yogun yasandigi bir kalkis alani sorununu irdeleme
yazisini kaleme aldigin cok iyi oldu. Yukaridaki sorularina sanirim herkesin degisik
cevaplari olacaktir. Bu cevap, aldiklari aile egitimi, cevre kulturleri ve dunya goruslerinin
onlarin uzerindeki etkisi ile ilgilidir. Bence butun bu etkilerden bir an
siyrilip (ya da siyrilmaya calisip) kendimize sormamiz gerekiyor.
Nasil bir yamac parasutu toplumu istiyoruz.? Insani, sicak ve dostca biribirlerine
yardim eden arkadaslar mi? ya da "guclu " olanin sozu gectigi ve pilotlar arasinda
askeri/feodal bir hiyerarsinin hakim oldugu bir pilot cevresi mi.?
Birinci soru cumlesine benim cevabim, o anda sartlar uygun olmasa bile hazir olan
bir baslangic seviyesindeki pilota yardim etmek gerektigidir. tabii ki en dogrusu o
arkadasin durumu kavrayip yerini yeterli tecrube sahibi olan pilotlara birakmasidir.
Ama bu arkadas bu durumu kavramamis ve oraya gelmisse, sayet musaitse onun
kalkis yapmasina yardim etmek ya da bu durumu kendisinin en az zararla
(psikolojik acidan) kavrayabilecegi bir yontem uygulamak gereklidir.
Hatta bu yardimi bile onun inisiyatifine birakmak en iyisi bence. Yani soyle :
Sayet kalkmayi dusunuyorsa ve yardim edilmesini de istiyorsa, yardim edebilecegimizi
soyleyerek, once her seyi onun inisiyatifine birakmak ve denemelerde basarisiz olmasi
durumunda, galiba hava durumu pek uygun degil,
acaba kalkis denemesini bir sure ertelemeyi dusunebilirmisin? sorusu ile, hava
durumunun onun seviyesi icin pek uygun olmayabilecegi dusuncesini iletmek.
Benum tecrubeme gore cogunluk baslangic seviyesi pilotu, bu asamada durumu
kavrayip kenara cekiliyor. Ve bu arkadas ileride kendisini gelistirdiginde iyi bir
pilot arkadas adayidir.
Aksi durumda, kalkis alanini tikadigi ve bosaltmasi gerektigi mudahalesinde
bulunursak, bu hem o kisinin kendi karar verme yetisine yapilan bir saldiri olur,
hem de onu tecrube azligindan dolayi kendimizle esdegerde gormedigimizin bir
ifadesidir. Benim tecrubelerime gore boyle durumlari bir iki defa yasayan kendini
cabuk gelistirebilecek ucus sartlarina sahip olmayan kisiler bu sporu birakiyor.
Asagidaki filmde ucus sartlari cok kotu birkac pilot arkadas (hepsi de cok tecrubeli)
defalarca basarisiz ucus denemeleri yapan Dieter isimli arkadaslarinin,bu durumundan
bile keyif cikarip, birlikteliklerini olaganustu guzellestiriyorlar.
Filmin muzigini de kendileri yapmislar. " Uzulme Dieter, iyi gunler gelecek Dieter"
gibi sarki sozu her seyi daha da guzellestirmis.
http://vimeo.com/66600137
Baslangic seviyesindeki arkadaslarimizla onlari bastirmadan,dostca ve esitlik
sartlarinda dialog kurabilirsek, filmdeki atmosferi biz de kendi ucus cevremizde
yaratabiliriz.
Sevgiler
.
Boyle pilotlar arasi iliskilerin yogun yasandigi bir kalkis alani sorununu irdeleme
yazisini kaleme aldigin cok iyi oldu. Yukaridaki sorularina sanirim herkesin degisik
cevaplari olacaktir. Bu cevap, aldiklari aile egitimi, cevre kulturleri ve dunya goruslerinin
onlarin uzerindeki etkisi ile ilgilidir. Bence butun bu etkilerden bir an
siyrilip (ya da siyrilmaya calisip) kendimize sormamiz gerekiyor.
Nasil bir yamac parasutu toplumu istiyoruz.? Insani, sicak ve dostca biribirlerine
yardim eden arkadaslar mi? ya da "guclu " olanin sozu gectigi ve pilotlar arasinda
askeri/feodal bir hiyerarsinin hakim oldugu bir pilot cevresi mi.?
Birinci soru cumlesine benim cevabim, o anda sartlar uygun olmasa bile hazir olan
bir baslangic seviyesindeki pilota yardim etmek gerektigidir. tabii ki en dogrusu o
arkadasin durumu kavrayip yerini yeterli tecrube sahibi olan pilotlara birakmasidir.
Ama bu arkadas bu durumu kavramamis ve oraya gelmisse, sayet musaitse onun
kalkis yapmasina yardim etmek ya da bu durumu kendisinin en az zararla
(psikolojik acidan) kavrayabilecegi bir yontem uygulamak gereklidir.
Hatta bu yardimi bile onun inisiyatifine birakmak en iyisi bence. Yani soyle :
Sayet kalkmayi dusunuyorsa ve yardim edilmesini de istiyorsa, yardim edebilecegimizi
soyleyerek, once her seyi onun inisiyatifine birakmak ve denemelerde basarisiz olmasi
durumunda, galiba hava durumu pek uygun degil,
acaba kalkis denemesini bir sure ertelemeyi dusunebilirmisin? sorusu ile, hava
durumunun onun seviyesi icin pek uygun olmayabilecegi dusuncesini iletmek.
Benum tecrubeme gore cogunluk baslangic seviyesi pilotu, bu asamada durumu
kavrayip kenara cekiliyor. Ve bu arkadas ileride kendisini gelistirdiginde iyi bir
pilot arkadas adayidir.
Aksi durumda, kalkis alanini tikadigi ve bosaltmasi gerektigi mudahalesinde
bulunursak, bu hem o kisinin kendi karar verme yetisine yapilan bir saldiri olur,
hem de onu tecrube azligindan dolayi kendimizle esdegerde gormedigimizin bir
ifadesidir. Benim tecrubelerime gore boyle durumlari bir iki defa yasayan kendini
cabuk gelistirebilecek ucus sartlarina sahip olmayan kisiler bu sporu birakiyor.
Asagidaki filmde ucus sartlari cok kotu birkac pilot arkadas (hepsi de cok tecrubeli)
defalarca basarisiz ucus denemeleri yapan Dieter isimli arkadaslarinin,bu durumundan
bile keyif cikarip, birlikteliklerini olaganustu guzellestiriyorlar.
Filmin muzigini de kendileri yapmislar. " Uzulme Dieter, iyi gunler gelecek Dieter"
gibi sarki sozu her seyi daha da guzellestirmis.
http://vimeo.com/66600137
Baslangic seviyesindeki arkadaslarimizla onlari bastirmadan,dostca ve esitlik
sartlarinda dialog kurabilirsek, filmdeki atmosferi biz de kendi ucus cevremizde
yaratabiliriz.
Sevgiler
.