Yamaçparaşütü için Sağlık hakkında bir soru

Bu spora yeni başlayanlar , yeni malzeme almak isteyenler , eğitim almak isteyenler , yamaçparaşütü hakkında bilgi isteyenler bu kategoriyi kullanabilirler.

Moderatör: Moderatör Ekibi

Kullanıcı avatarı
venüs
Ad Soyad: Gonca Çiftçi
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Yamaçparaşütü için Sağlık hakkında bir soru

Mesaj #1 gönderen venüs » 1 on yıl 9 yıl önce (07.12.2006, 20:04)

selam ben eskişehirdeyim uçmak istiyorum ama belimde doğuştan bel açıklığı var sorun olur mu

Kullanıcı avatarı
AKUHAVK-EMRE
Ad Soyad: Emre Yıldırım
Pilot Menüsü: 

Mesaj #2 gönderen AKUHAVK-EMRE » 1 on yıl 9 yıl önce (07.12.2006, 20:32)

merhaba gonca...
normal kalkış ve inişte omurlarındaki açıklık bir sorun oluşturmaz ancak inişte yapacağın küçük bir hata ya da havada meydana gelebilecek herhangi bir acil durumda :( yere inişin sert olacağından ciddi ve kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir...

bu sene başında kendi kulübümüze bel açıklığı olduğunu söyleyen bir arkadaşı kabul etmemiştik.sorumluluğu çok büyük çünkü...

Kullanıcı avatarı
ttgünay
Ad Soyad: Günay Tutgun
Pilot Menüsü: 

Mesaj #3 gönderen ttgünay » 1 on yıl 9 yıl önce (07.12.2006, 21:26)

SELAM SELAM
Ben Emreye katiliyorum ama sunuda unutmamak lazim, bu isi yapmakta olupta beli yada kolu zorlandigi zamanlarda cikan arkadaslarim da var,ama profosyonelce yapiyorlar.Gonca hanimin belindeki cikigin;ciddiyetini bilmiyorum ama ki sunu soyleyebilirim; yurumesine, kosmasina , azda olsa agir bir sey kaldirmasina vede 70_80 cm yuksekliten atlayabilmesine beli musaade ediyorsa
bu iside yapar. sert inmeler stollar yapildigi yada kazalar oldugu zaman saglam adam da etkileniyor..........
ornek: 14 yillik yp ci bir arkadasim indikten hemen sonra yerdeki bos parasut cantasina egildigi anda beli kaymisti... yani saglamda olsan bir anlik ters harakette bulunmak sagligimizi etkileyebiliyor.benzeri bir olay gecen yaz benim de basima
geldi. burada Gonca kendisi karar vermeli. eger beli haraketlerini kisitlamiyorsa
yp ye baslamasi benim kendi dusuncem;baslayabilir.bu durumda alacagi risk normal herkes gibi ayni diye dusunuyorum...............
gunay

Kullanıcı avatarı
metinmurat
Ad Soyad: Metin Murat
Pilot Menüsü: 

Mesaj #4 gönderen metinmurat » 1 on yıl 9 yıl önce (07.12.2006, 21:42)

Bel açıklığı, çoğunlukla bel kemiğinde (sakrum) anne karnında kapanmanın tamamlanamadığı, bazen gizli, bazen ciltaltında biten bazende vücudun dışına varan toplu iğne açıklığından 1-2cm varan içinden zaman zaman sıvımsı akıntı olabilen ama çoğunlukla kuru olan, toplumun % 20 sinde görülebilen coğu spora engel olmayan ( y.paraşütü dahil ) bir durumdur. Sağlık sorunu oluşturmaz. Ama bazen çok daha belirgin açıklıkta (2-15cm) olabilmekte ve yenidoğan döneminde müdahaleler gerekmektedir. Nadiren bacaklara inen sinirleri veya dış zarlarını içine alan keseler yapabilmektedir. Bu durumda y.paraşütü sporuna engel oluşturur. Binde bir bir durumdur. Oradaki ayrımın tetkiklerle açıklığa kavuşturulması ve bir uzman hekimin değerlendirmesi ile spora başlama kararı rahatça ve çokta zahmet çektirilmeden verilebilir.

Kullanıcı avatarı
tangoabi
Ad Soyad: Tamer Celik
:
Dealer
Aldığı Beğeni: 4 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #5 gönderen tangoabi » 1 on yıl 9 yıl önce (07.12.2006, 22:15)

bel acıklıgı bır cok kısde vardır .. gunluk yasantındakı hareketlerını kısıtlamıyorsa bunu pekala yapabılırsın... bastan korkmaya yada korkutmaya gerek yok yada en azından baslarsın baktın sorun yasamıyorsun devam edersın ... sert bır ınıste acık olanda olmayanda etkılenecektır.. bunu en ıyı kendın bıleceksın senı ne oranda etıklıyor sınırlarını belırleyeceksın.. bu adrenalını tatmalısın :)) bol sanslar

Kullanıcı avatarı
AKUHAVK-EMRE
Pilot Menüsü: 

Mesaj #6 gönderen AKUHAVK-EMRE » 1 on yıl 9 yıl önce (07.12.2006, 23:45)

günay abinin mesajındakileri okuyunca eksik yazmışım bunu farkettim :)
omurlar arasındaki açıklık mesafesi önemli.
bize gelen arkadaşa da sormuştuk bir sandalyenin üzerinden atladığında ağrı hissediyormusun diye."evet" demişti o yüzden kabul edememiştik.

sonuçta stabil bir havada ve limitlerini zorlamadan uçarsan hiç bir sorun ortaya çıkmaz...
ilk mesajı biraz aceleyle yazmıştım eksik kalmış :)

Kullanıcı avatarı
venüs
Ad Soyad: Gonca Çiftçi
Pilot Menüsü: 

Mesaj #7 gönderen venüs » 1 on yıl 9 yıl önce (10.12.2006, 19:26)

hepinize ilginizden dolayı çok teşekkür ederim açıkcası bende bel açıklığı olduğunu daha geçen sene öğrendim ve ben 24 yaşındayım yani beni çok rahatsız etmiyor ben biraz bi yerim ağrısa doktora giderim o şekilde öğrendim doktorum sadece özellikle ilerki yaşlarda çok fazla kilolu bir bayan olursam ve hamilelikte biraz sıkıntı yaşayabilirsin dedi
onun haricinde atlarım zıplarım bazen ağırda kaldırırım ağrı hissetmiyorum sanırım sorun olmaz tekrar teşekkürler
:)

Kullanıcı avatarı
AKUHAVK-EMRE
Pilot Menüsü: 

Mesaj #8 gönderen AKUHAVK-EMRE » 1 on yıl 9 yıl önce (10.12.2006, 20:54)

ohoooo senin bi problemin yokmuşki :)
halter bile yapabilirsin :)
camiaya hoşgeldin ;)

Kullanıcı avatarı
ttgünay
Ad Soyad: Günay Tutgun
Pilot Menüsü: 

Mesaj #9 gönderen ttgünay » 1 on yıl 9 yıl önce (10.12.2006, 21:21)

selam gonca
emreninde dedigi gibi yp ye baslamak icin senin ciddi bir sorunun yok.massallah turp gibisin.
biraz abartili bir ornek ama 2005 te yurt disindan gelmis bir yp single pilotu vardi
iki ayagida felc oldugu{belden asagi felcti galiba} icin tekerlekli sandalyede geziyordu. ve o haliyle tek basina ucabiliyordu.tabii ki cok iyi havada ve kalkis ve iniste kullandigi ozel tekerlekli harnesi sayesinde sorunsuz bu isi yapiyordu.oludenizde herkez gordu ve biliyor. belki ypforuma takilan arkadaslardan da gormus yada duymus olanlar olabilir diye dusunuyorum.
bunun yanisira oludenizde ben degil ama meslektaslarim tek ayagi yada iki ayagida olmayan bir cok yolcu ucurduk.ben bazilariinin kalkislarinda ve inislerinde bizzat yardim ettim.
neyise uzun lafin kisasi aramiza simdiden hosgeldin ...................
gunay tutgun