Muğla Fethiye Babadağ (Ölüdeniz) şimdi dünyaca ünlü bir yamaç paraşütü alanı. Burada bir kaç pist var. Ancak kafama bir soru takıldı? Dertliyim de ondan. Burayı ilk kim keşfetti? Bilen var mı? Lütfen bilen varsa yazsın. Şimdi buradan devlet bilet kesip para kazanıyor. İnsanlar spor yapıyor ve çok eğleniyorlar. Turizmin temelini oluşturuyor. Onlarca Firma var, iş sahası oluştu. Bir sektör haline geldi. Sorum şu: bütün bunları kime borçluyuz? Aklıma gelen şu ihtimallerden hangisi doğru? Yoksa hiçbiri mi!!!
A) Orman İdaresi yetkilileri bu güzelliği, özelliği görüp burayı turizme açalım dediler.
B) Turizm Müdürlüğü yetkilileri Türkiyenin turizm gelirlerini artırmak ve vatandaşa yeni iş sahaları açmak amacıyla kıvranırken bu buluşu yaptılar.
C) Spor Bakanlığı Görevlileri, veya Hava Sporları federasyonu görevlileri, alternatif spor dallarını geliştirmek için arayışa girdiler ve burayı gün yüzüne çıkardılar. (4.6 milyar yıldır güneş altındaydı zaten ama neyse)
D) Bir amatör spor sevdalısı yamaç paraşütçü vatandaşımız keşfetti.
E) Bir Türk yamaç paraşütü derneği uçulacak yer ararken burayı buldu.
F) Bir yabancı yamaç paraşüt sevdalısı geldi, dağa baktı, kan ter içinde kalarak tırmandı, ellleriyle yeri düzeltti. Ölümü göze alıp ilk uçuşları yaptı. Ve biz çalışkan Türklere burayı hediye etti gitti, şimdi tirilyonlar kazanıyoruz.
(Not: açık söyleyeyim bu seçenek hiç aklıma yatmıyor, sadece tamamen hayalimden çeldirici bir seçenek olarak ürettim, elin gavuru neden böyle bir şey yapsın ki! Biz dururken ona mı düşer bu görev! Türkiyeyi kalkındırmakla görevli bunca bakanlık ve yüzbinlerce görevli varken, o ne karışıyorki. Eğer böyle bir şey yaptıysa bunca insanın yaralanmasına bir kaç kişinin ölmesine neden oldu. Buluşunu istemiyoruz. Alsın başına çalsın.)
G) Hiç birisi. veya Sizin bildiğini bir şey.
Ben açıkcası A, B, C şıklarından birini düşüyorum. Bu görevi onlara yakıştırdığım için. Vallahi diğerlerine ihtimal dahi vermiyorum. Neyse , şimdi söz bilenlerin. Buyrun!
Fethiye Babadağ Pistleri Nasıl Keşfedildi? Kim Keşfetti?
Moderatör: Moderatör Ekibi
- Kadir Yaraşlı
- Ad Soyad: Kadir Yaraşlı
- Aldığı Beğeni: 1 / 0
- Pilot Menüsü:
- SENERARSLAN
- Ad Soyad: Sener Arslan
- :
- Pilot Menüsü:
- SkyCloud
- Ad Soyad: Akin Gokbulut
- :
- Aldığı Beğeni: 20 / 0
- Pilot Menüsü:
Dogru cevap kuvvetle muhtemel F secenegi. Yabanci bir dagci ve yamac parasutu pilotu tatile gelince dagi gordu, tırmandi ve uctu.
Daha ucmayi ogrenmemisken 1976 Eylul ayinda tatil icin Oludeniz'e gitmistim ve zirveye ulasip bakmak istemistim. Onde bulunan simdiki patika civarlarindan 700 m uzerinden devamla 1000 m civarlarina gelince hava kararmaya basladigindan 1800 metrelere ulasamadan dondum.
Yelkenkanatla hic gidememistim ama 12 sene sonra ve yp ile ucmayi ogrenmisken ve sonrasinda her yaz Oludeniz'e gittigimizde kendi aracimizla veya dolmus minibusle veya arac kiralayarak cikar ucardik. Ilk ekipteki pilotlar : Tunc Elmasulu, Tahsin Tekin, Kadir Haldenbilen, Savas Kiroglu, Akin Gokbulut, Nasuh Mahruki, Ali, Turhan, Aydin Kandemir, Murat Lostar, Ayk. O zamanlar yol bir hayli kotuydu ve kimse aracla geri inmek istemezdi dogal olarak. Yukarda cop cekerdik araci indirecek sanssiz kisi icin. Ayrica pist diye bir yer yoktu ama bugunku 1800 metrenin oldugu yerden guneye kalkis yapardik genellikle ve kuzeye kalkis yapmazdik.
Daha sonralari munferiden gittigimde ise Pink Murat Fethiye'deki ofisi vasitasiyla eger single pilot musterisi olursa transport yapiyordu Babadag'a. Soylenenlere gore yabanci, muhtemelen Fransiz biri ucmustu 80'li yillarda. Daha sonra dagci Turk Pilot Hakan Oge yuruyerek tirmanip ucmustu bir kac kere.
Sonra bolgeden Kayhan ile tanistik. Sonra Murat Tuzer, Cem Melekoglu ve arkadaslari ve Erdal Akkus ile ucmaya basladik. 1992'ler civari baska bir Cem ile ticari tandem olayi basladi (Baba Tandem gibi bir seydi), Fransa'dan yabanci bir tandem pilotu getirilmisti ve sonra da olay yurudu gitti zaten.
Not : Yukaridaki kronoloji tam duzgun olmayabilir. Hatirlayabildigim kadariyla yazmaya calistim, her sey dogru olmayabilir. Unuttugum isimler varsa kusura bakmasinlar.
Akin
Daha ucmayi ogrenmemisken 1976 Eylul ayinda tatil icin Oludeniz'e gitmistim ve zirveye ulasip bakmak istemistim. Onde bulunan simdiki patika civarlarindan 700 m uzerinden devamla 1000 m civarlarina gelince hava kararmaya basladigindan 1800 metrelere ulasamadan dondum.
Yelkenkanatla hic gidememistim ama 12 sene sonra ve yp ile ucmayi ogrenmisken ve sonrasinda her yaz Oludeniz'e gittigimizde kendi aracimizla veya dolmus minibusle veya arac kiralayarak cikar ucardik. Ilk ekipteki pilotlar : Tunc Elmasulu, Tahsin Tekin, Kadir Haldenbilen, Savas Kiroglu, Akin Gokbulut, Nasuh Mahruki, Ali, Turhan, Aydin Kandemir, Murat Lostar, Ayk. O zamanlar yol bir hayli kotuydu ve kimse aracla geri inmek istemezdi dogal olarak. Yukarda cop cekerdik araci indirecek sanssiz kisi icin. Ayrica pist diye bir yer yoktu ama bugunku 1800 metrenin oldugu yerden guneye kalkis yapardik genellikle ve kuzeye kalkis yapmazdik.
Daha sonralari munferiden gittigimde ise Pink Murat Fethiye'deki ofisi vasitasiyla eger single pilot musterisi olursa transport yapiyordu Babadag'a. Soylenenlere gore yabanci, muhtemelen Fransiz biri ucmustu 80'li yillarda. Daha sonra dagci Turk Pilot Hakan Oge yuruyerek tirmanip ucmustu bir kac kere.
Sonra bolgeden Kayhan ile tanistik. Sonra Murat Tuzer, Cem Melekoglu ve arkadaslari ve Erdal Akkus ile ucmaya basladik. 1992'ler civari baska bir Cem ile ticari tandem olayi basladi (Baba Tandem gibi bir seydi), Fransa'dan yabanci bir tandem pilotu getirilmisti ve sonra da olay yurudu gitti zaten.
Not : Yukaridaki kronoloji tam duzgun olmayabilir. Hatirlayabildigim kadariyla yazmaya calistim, her sey dogru olmayabilir. Unuttugum isimler varsa kusura bakmasinlar.
Akin
- Kadir Yaraşlı
- Ad Soyad: Kadir Yaraşlı
- Pilot Menüsü:
- flyingomer
- Ad Soyad: Ömer Yaka
- Aldığı Beğeni: 3 / 0
- Pilot Menüsü: