Selamlar arkadaşlar
Daha önce kulüpler sıralaması başlığı altında bahsettiğimiz Kulüpler Birliği konusunun yeni bir başlık altında incelemek , tartışmak ve sizleri bilgilendirmek daha yerinde olacak.
Öncelikle kulüpler birliği nedir nasıl kurulur bu konuyla ilgili biraz bilgi veriyim.
5253 sayılı yasaya göre Dernekler yönetim kurulu kararı ile Platform oluşturabiliyorlar
Plâtform oluşturma
MADDE 25. — Dernekler, amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, kendi aralarında veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere ve yetkili organlarının kararı ile plâtformlar oluşturabilirler.
Kısaca bir yönetim kurlu kararı ile belirlenen amaç için kurulması mümkün.
İzmir Dernekler masası web sitesi Sivil toplum kuruluşlarını şöyle tanımlamış
http://izmirildernekler.gov.tr/index.ph ... il-toplum/
STK’ların en belirgin özellikleri, sadece kendi amaç ve değerlerine hizmet etmemeleri, hükümetlerden, kamu makamlarından ve siyasi partilerden bağımsız olmaları, ticari çıkar gözetmemeleri ve kar amacı gütmemeleri ve merkezi otorite ile vatandaş arasında arabuluculuk yapmalarıdır. Toplumdaki belli insan gruplarını veya tüm toplumu ilgilendiren sorun ve konularla ilgili olarak harekete geçerler. Başka araçlarla sesini yeterince duyuramayanların sesi olarak hareket ederler.
Sivil toplumu aktif vatandaşlık ile ilişkilendiren Ralph Dahrendorf ise, sivil toplumu "başkalarına saygı gösteren, başkalarını cesaretlendirip, harekete geçmek isteyen ve geçebilen, eyleme yönelik araçları yaratabilen, kendinden emin, korkusuz ve korku duymak için nedeni olmayan kadınlar ve erkekler, yani vatandaşlar" olarak tanımlamıştır. Nedir aktif vatandaşların özellikleri? Girişimci ve yenilikçidirler. Şoklara dayanıklı olup, yeni fırsatlar yaratırlar. Güç şartlar altında yaşayan ve göreceli olarak toplumun daha az şanslı kesimleri için toplumsal destek sağlamak üzere kendilerini düzenleyebilirler.
THSF nin kurulmasından bugüne kadar geçen zamanda kulüplerimizin herhangi bir insiyatife sahip olmadığı, Yapılanma çalışmlarında aktif şekilde rol almadığı( verilmediği)karar mekanizmalarının dışında tutulduğu tartışmasız olarak ortadadır.
iyi bir federasyon Yönetiminin, başkanının yapılanma çalışmalarına kulüpleri aktif olarak dahil etmesi, fikirlerini alması gerekirdi.
Geçmişe dönük olarak
En azından teknik kurullarda görev yapıcak arkadaşlar kulüpler tarafından seçilebilirdi. Bildiğimiz gibi Federasyonun yapı taşları olan ve Federasyonu fiilen oluşturan Kulüplerimiz daha bir toplantı içerisinde bile bir araya getirilememiştir.
Kulüplerimizin ortak amaç doğrultusunda bir araya gelmelerinin bizlere ne gibi olumlu etkileri olur?
-Federasyondaki atanmış yöneticilerden bağımsız olarak kendi gerçek temsilcilerimizden oluşan bir irade ortaya çıkar.
-Seçimlerde kulüplerin dolayısıyla camiamızın temayulleri belirlenir ve başkanlık seçimlerindeki devlet etkisi en aza indirilir. Camiamızda genel kabul görmemiş isimlerin seçimlerde kazanma şansı olamaz.
-Kulupler birliği dışarıdan fikir üreterek ve yanlışları eleştirerek Federasyonun daha verimli ve düzenli çalışmasını sağlar
-Üyeleri adına yazışmalar yapabilir ve kararlar alabilir. Bunları ilgili resmi kurumlara iletebilir.
İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Birliğinin tüzüğünden amaçlar bölümünden alıntı!
MADDE 6 FEDERASYONUN AMACI VE FAALYETLER
a) Üye kulüplerin gelismesine katkıda bulunmak saha ve tesislerin yapılmasına yardımcı olmak,
b) Kulüplerin birbirleriyle yakınlasmasını saglamak, tüm spor yönetimlerinde demokrasinin gerçeklestirilip korunmasına
yardımcı ve destek olmak, sporla ilgili her düzeyde egitim ve çagdas gelismeyi saglamak,
c) Türk insanına sporun tüm branslarını sevdirmek, gençleri spor yapmaya özendirmek, lisanslı oyuncu ve kulüp sayısını
arttırıcı tedbirler almak,
d) Spor branslarının teorik ve pratik egitimine katkıda bulunmak, yetenekli sporcu ve egitmenlerin yetismelerine yardımcı
olmak, spor branslarının teknik açıdan gelisimine iliskin çalısmaları izleyerek ülkemizde gereken uygulamaların kısa bir
zamanda yapılmasını saglayarak ögretici, tanıtıcı ve gelistirici çalısmalar yapmak, teorik ve uygulamalı egitim kursları ve
seminerleri düzenlemek ve her egitim düzeyindeki okullarda tüm spor branslarını sevdirmeye ve oynamayı özendirici egitim
programlarının uygulanması girisimlerinde bulunmak, verimli kullanılmayan tesisleri sporcu ve kulüplerin hizmetine sunmak için
her türlü kuruluslarla isbirligi saglamak ve protokoller imzalamak, gerekirse bu tip tesisleri satın alma, kiralama, kullanım hakkı
vb. yoluyla kendi adına almak ve isletmek,
e) Gençlik ve sporla ilgili; kamu, gönüllü ve özel kuruluslar, federasyon, dernek ve üst kuruluslarla hizmetlere ve amaçlara
yönelik anlasmalar yapmak,
f) Uluslararası gençlik ve spor iliskilerinde; spor yarısmaları, egitim, bilgilendirme, sporcu gençlik ve yönetici degisimi, ülkelerin
ve konuya iliskin kurulusların tanımı, barıs ve dostlugun gelismesi ve yaygınlastırılması, çevre saglık ve turizm alanlarına spor
yönetimlerinin ve gençliginin katkılarının saglanması için çalısmalar yapmak, yurt içi ve yurt dısı kamu, özel ve gönüllü beden
egitimi, gençlik ve spor kurulusları ile yasalara uygun bir sekilde karsılıklı isbirligi ve dayanısma içinde bulunmak,
g) Spora küçük yaslarda baslanması ve bu alanlarda bilimsel yöntemlerin uygulanması ile sporda erdemli olmanın (fair play)
yaygınlastırılıp özendirilmesi için yayınlar ve programlar hazırlamak,
h) Özürlüler dahil ilimizin sporcu gençligini federasyon çatısı altında ve stanbul Spor Gençligi Kurulu seklinde örgütlemek ve
desteklemek,
i) Amaçlarla ilgili, kooperatifler, vakıflar, kurmak, konferans salonları, konaklama tesisleri, lokal ve restaurant açmak,
federasyon adına tesisleri kendi adına veya yap, islet, devret vb., yöntemlerle insa etmek veya ettirmek, gayri menkul ve
menkul almak, kiralamak ve imar etmek, Bu hususları gerçeklestirebilmek için gerekirse yönetim kurulu (genel kurul) kararı ile
üyelerinin de maddi manevi katılımını saglamak ve dısardan yardım temin etmek,elde edilen bu birimleri kendi adına isletmek
veya dilerse amacına uygun kiraya vermek veya kendi adına isletmeciye vermek, tesislerin isletilebilmesi için yönetim içinden
veya dısından ücretli veya gönüllü eleman temin etmek, gerek görülmesi halinde genel kurul kararı ile bu tesisleri satmak, bu
konularda her türlü sözlesmeyi yapmak, izin belgesi ve ruhsatları çıkartmak. Bu konudaki çalısma kosullarını çıkarılacak
yönetmeliklerle düzenlemek,
j) Federasyonla aynı veya benzer amaca hizmet eden kooperatif, vakıf ve isletmelere katılmak, üye veya ortagı oldugu bu
kuruluslara her türlü yardımda bulunmak,
k) Türk sporuna iliskin sorunlar dogrultusunda dünya düzeyindeki gelismeleri de göz önünde tutarak çözümleyici arastırmalar
ve incelemelerde bulunmak, uygulamalara iliskin program ve belgeleri getirmek, üzerinde açıklayıcı çalısmalar yapmak, varılan
sonuçları Türk sporunun hizmetine sunmak,
l) Amaç ve hizmet konularına yönelik brosür,bülten, film, kaset, dergi, gazete, kitap yayınlamak, internette site açmak,
konferans, panel, sempozyum, açık oturum, sergi, sporun tüm bransları için yaz kampları ve spor okulları, senlik, festival, balo
ve piyango düzenlemek, üye kulüplere maddi ve ayni yardım yapmak, spor kulüplerinin, sporla ilgili kurulusların önemli
günlerinde, resmi bayramlarda ve devlet büyüklerinin anılması törenlerinde kulüplerin ve amatör sporcuların federasyonun
önderliginde katılma ve katkıda bulunmasını saglamak ve Türk amatörlügüne hizmet etmektir.
Bizimle ilgili başka bir bakış açısından ise Yamaç paraşütü Sporunun ileride Genel Havacılık Federasyonundan ayrılıp özerk hale gelmesi idealimizi gerçekleştirmede kullanabileceğimiz araçlardan birisini oluşturmasıdır.
Bu konu ile ilgili vaktim oldukça yazacağım ve farklı fikirleri olan arkadaşlarıda duymak isterim.
Semih SAYIR
ISUK Bşk. Yrd.
Yamaç Paraşütü Kulüpler Birliği Platformu
Moderatör: Moderatör Ekibi
- Kadir Yaraşlı
- Ad Soyad: Kadir Yaraşlı
- Aldığı Beğeni: 1 / 0
- Pilot Menüsü:
Semih Sayır Hocaya katılıyorum. Neden hiç kimse bu konu ile ilgilenmemiş acaba? İlk yazan olmak bana mı düştü? Bu yüzden biraz utanarak yazıyorum. Yamaç Paraşütünün yönetimi mümkün olduğunca devlet etkisinden uzak olmalı. Sivil toplum kuruluşu olarak daha etkin olmalı. Kendi kendini yönetebilmeli ve böylece daha iyi gelişebilir ve devletin olumsuz etkilerini dengeler. Bu camiada en sonda bulunan biri olarak yaşadıklarımdan bunu görebiliyorum.