Tekrar Merhaba
Yeni sınıf EN D kanatlar konusunda kafası karışık olan arkadaşlara biraz bilgi aktaralım.
Öncelikle kendi kanadım BoomerangX konusunda bilgi veriyim.
Daha önce verdiğim bilgilere ek olarak genelde bütün üretici firmaların kısa zamanda kanat çıkarmaya çalışmalarından dolayı çeşitli problemler yaşandı.
Bizde kullandığımız ipler yarışma süresince B ve C kolonlarında uzama görüldü. Bu etki genellikle üzerinde fazla basınç olmayan iplerde görülüyor ve yanlış malzeme kullanılmasından kaynaklanıyor.
Bu nedenle her ne kadar iplerin uzunluklarını kontrol ederek gerekli esnetmelerle sorunu çözmeye çalıştıysakda tam verim alamadık.
Kanadın dizayn edildiği şekilde uçma şansı bulamadık.Performansımızda belirgin bir azalma oldu. Sorun sıcak havalarda Dynema iplerde daha belirgin ortaya çıktığı için test aşamasında gözden kaçtığını düşünüyoruz.
İpleri yeniden Kevlar setlerle değiştirilerek sorunu çözeceğiz.
Gerekli düzenlemelerden sonra Boomerang X in gercek performansında olumlu yönde gelişme olacağına inanıyorum.
Aynı şekilde acele üretim nedeni ile Swing de bazı problemler yaşadı ama onlarda bizim gibi hak ettikleri performansı yakalayamadılar. Onların sorunu dikim hatasıydı ve bir sonraki üretimde düzelecektir.
Bu kantlardan Swing ve Boomerang gerçek END felsefesine sahip uçuşu daha emniyetli ve kolay kanatlar.., Enzo ve IP6 ise üst sınıf Yarışma kanadına daha yakın kanatlardır.
Gördüğüm kadarı ile trim hızda en iyi performans Ozone Enzoda.. Hız olarak ise aynı performansı yakalayamıyorlar. C nin Cascade ipleri B kolonuna bağlandığı için C kolonunu Speed cubuğuna basınca bırakmak mümkün olmuyor ve gerekli hücüm açısına ulaşılamıyor.
Ayrıca kalkışlarda da biraz problemler yaşanıyor.
Niviuk genel olarak iyi görünüyor süzülme ve hız olarak belirgin bir üstünlüğü olmasada Handlingi oldukça iyi gözüküyor.
"Hangi kanat hangi pilotlar için iyi" sorusu ise daha karmaşık.
Perfomansınızın çok iyi olduğunu ve kazanmak için sadece iyi bir kanada ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız yarışma sınıfına yakın kanatları tercih edebilirsiniz. Zevk alarak stressiz uçmak istiyorsanız rahat olduğunuz kanatlarla uçmanızda fayda var. Aradaki performans farkı sizi bir şampiyon yapmayacaktır. Dahası seviyenize fazla gelen bir kanat türbülanslı havalarda yarışmadan düşmenize bile sebep olabilir.
Bu konuyla ilgili olarak İsviçrede başlanan yeni bir uygulamayı inceleyelim...!
Kanatların güvenliği konusunun pilot bilgi ve becerisi ile direk alakalı olmasından yola çıkarak yarışmacı pilotların uçacakları kanatlar ile belirlenen manevraları yapmaları istenecek. Bu manevralar Federasyon tarafından görevlendirilen bir uzman tarafından izlenecek ve geçer notu verilecek.
Geçer not alamayan pilotlar o kanatla uçma şansına sahip olamayacaklar.
Bu uygulamanın ülkemizde de gayet yararlı olacağına inanıyorum. Aramızda seviyesini olduğundan yüksek zanneden arkadaşlarımız olabilir.., Onlarda bir şekilde gerçeklerle yüzleşeceklerdir.
Unutmayalım;
Deniz üzerinde sakin havada bu manevraları yapmakla termik içerisinde türbülansda ve Cocoon harnesle yapmak arasında büyük farklar var.
20 seneyi aşkın tecrübemden yararlanarak açık bir şekilde söylüyorum
Deniz üzerinde bu manevraları yapamıyorsanız kanadınız sizin seviyenize fazladır.
İsviçre sistemi baz alınarak bu uygulamayı bizde yapabiliriz. Manevraları tam olarak bilmiyorum ama şu manevralar olabilir
- Stall noktası arayışı
- Deep stall 5 sn ( yön değişmeden)
- Dynamic full stall 5 sn( Yön değişmeden)
- %60 asimetrik kapama( full Speed bar ile tekaralanır)
- Full frontal( Full speed bar ile tekrarlanır)
- Spin başlangıcı
- 3 tur derin spiral( Zaman limitli ve çıkış istikametli) Zaman kanat salınımı bitirdiğinde durudurulur.
- Sağ ve sola 360 derece dönüş Başlangıç yönüne çıkış( Zaman limitli)
Bu konuyu başka bir başlıkta tartışabiliriz..
Tartışmanın şimdilik sadece yarışma pilotları ile sınırlı kalmasını tercih ederim.
Sevgilerle
Semih SAYIR